Ο Γιώργος Βούκανος δημιουργεί την μουσική της παράστασης Μαρία Στιούαρτ

Ο Γιώργος Βούκανος δημιουργεί την μουσική της παράστασης Μαρία Στιούαρτ

Το σημαντικό κλασικό κείμενο του Φρίντριχ Σίλλερ «Μαρία Στιούαρτ» -έργο που γράφτηκε το 1800, πέντε χρόνια πριν από τον θάνατο του σπουδαίου Γερμανού δραματικού συγγραφέα και ποιητή- θα παρουσιαστεί από την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 και στην συνέχεια κάθε Σάββατο στις 9:00 μμ. και Κυριακή στις 7:30 μ.μ. μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων στο «Διάχρονο Θέατρο».

Το έργο παρουσιάζεται από 12μελή θίασο, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού, με τη Μαίρη Βιδάλη στο ρόλο της Μαρίας Στιούαρτ και την Λουκία Παπαδάκη στο ρόλο της Ελισάβετ. Η μουσική είναι του Γιώργου Βούκανου, τα σκηνικά – κοστούμια του Χάρη Σεπεντζή, οι φωτισμοί του Γιώργου Δανέση.


Η «Μαρία Στιούαρτ» είναι η ιστορία της σύγκρουσης της Ελισάβετ της Αγγλίας με τη Μαρία της Σκωτίας.  Δύο γυναίκες, η μία με εξουσία, η άλλη αιχμάλωτη και με την ανάμνηση της εξουσίας, σε μια σφοδρή αντιπαράθεση. Μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ και που γέννησε η πένα του Σίλλερ. Πρόκειται για την πιο γνωστή πολιτική τραγωδία του συγγραφέα.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

"Διαβάζοντας την αληθινή ιστορία της Μαρίας Στιούαρτ και του Σίλλερ, καταλήγεις ότι το έργο αυτό ανήκει πραγματικά στα κορυφαία της Θεατρικής Δραματουργίας. Αυτό ήταν για μένα μια ευκαιρία να ταξιδέψω  μουσικά στις σελίδες της σκοτεινής αυτής  ιστορίας. Ο Σίλλερ σε οδηγεί στις τελευταίες ημέρες της Μαρίας Στιούαρτ σε έναν ονειρικό χορό θα τολμούσα να πω, με τον ίδιο το θάνατό της. Μεγάλη η πρόκληση να ντύσεις με μουσική ένα τόσο συναισθηματικά φορτισμένο έργο όπου η ιστορία ενώνεται με την φαντασία του συγγραφέα. Το πρώτο μου μέλημα είναι να οδηγήσω τον ακροατή με τα ηχοχρώματα της εποχής αυτής και μέσα από τις ενορχηστρώσεις  των μουσικών οργάνων  και με τις νέες μελωδίες  μου να περιγράψω τους ήρωες και τα συναισθήματα τους. Έτσι για παράδειγμα με το ερωτικό Λαούτο – Κιθάρα περιγράφω τη  Μαρία Στιούαρτ, την ομορφιά και την καλλιέργειά της, με το  Cor Anglais τη πριγκίπισσα Ελισάβετ στη φανταστική συνάντησή της, ενώ το τσέλο σηματοδοτεί το συνεχόμενο φλερτ με τον θάνατο που πλανιέται σε ολόκληρο το έργο. Μια  αέναη κίνηση μουσικών χαρακτήρων όπου κυριαρχεί το καλό και το κακό σε έναν αδιάκοπο αγώνα σύγκρουσης . Ευχαριστώ τη Μαίρη Βιδάλη και το Θέατρο Διάχρονο για αυτό το ταξίδι μέσα στο χρόνο, τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Κυριακού καθώς επίσης τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης για την συνεργασία αυτή."
Γιώργος Βούκανος


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Έχει γράψει μουσική για ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα, τραγούδια και Συμφωνικά έργα που έχουν ερμηνεύσει κορυφαία μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα έργα του έχουν παρουσιασθεί με εξαιρετική επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ηρώδειο κ.α. Έχει τιμηθεί από πολλούς οργανισμούς και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Η δισκογραφία του ανέρχεται από το 1997 εως σήμερα στα 46 CD. Η μουσική είναι ο τρόπος  ζωής του και η δυνατότητα  να παρουσιάζει το δικό του παράθυρο στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αρχαίας Ήλιδας. www.georgevoukanos.com

Ταυτότητα της παράστασης
  • «Μαρία Στιούαρτ» του Φρίντριχ Σίλλερ
  • Μετάφραση – Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Κυριακού
  • Μουσική Γιώργος Βούκανος
  • Σκηνικά – Κοστούμια Χάρης Σεπεντζής
  • Φωτισμοί Γιώργος Δανεσής
Παίζουν: Μαίρη Βιδάλη (Μαρία Στιούαρτ), Λουκία Παπαδάκη (Ελισάβετ)
Συμπρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Στέλιος Γεράνης, Νίκος Γιάννακας, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δήμητρα Κωνσταντίνου, Λαμπρινή Λίβα, Κωνσταντίνος Νιάρχος, Βύρων Σεραϊδάρης, Τίμος Τζάννες, Κώστας Τσιομίδης και Νίκος Χαλδαιάκης.
Παραγωγή: Διάχρονο Θέατρο – Μαίρης Βιδάλη
  • Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά (με διάλειμμα)
  • Εισιτήρια:  15,  10,  5 
  • Διάχρονο Θέατρο
  • Πυθέου 50 – 52, Νέος Κόσμος, μετρό: Άγιος Ιωάννης έξοδος Κασομούλη τηλ: 210-7233.229



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις